Police protect hired Thugs to Evict occupied Speculation Flats #AlertaDesokupa

info from  La_Directa     and  Twitter.. Violent attacks and charges were made by the Mossos local police while protecting  an illegal eviction executed by Desokupa, the private Eviction Company,  in the Poble-sec barrio of Barcelona . One supporter and three from the squatting collective were arrested, instead of the hired thugs.

”Although the converted ‘luxury’ flats were finally lost the emergency neighbourhood mobiization brought crowds of people onto the streets in record time to block the private mercenaries of the speculation company until the police charged twice”..

Two -UnSquat- thugs

This was in the context of increasing mobilizations by tenants, unions and neighbourhood groups against the wave of corporate buyouts and evictions for property speculation and gentrification in the city.

Finally it took vanloads of  police, cutting of streets, brutal police charges and four arrests to protect the illegal actions of the hired goons and evict the premises.

 

Later the same evening a demo was held outside the police station where the 4 victims were held, one was a supporter oj the street and the other 3 were from the occupiers collective..

The building, located between the streets Piquer and Fontrodona, has been ‘completely renovated’ after the renters were evicted, breaking their contracts,  in 2013. Neighbours who had lived their whole lives there were forced to abandon their homes, according to sources from the Poble-sec District Syndicate and currently the flats are advertised by the Vivendex luxury real estate company as  ‘high level’ apartments .

The block was occupied just a few days ago by a group of young people (although the action had not been publicized), one of whom announced that they would make a court case against the  company Desokupa, as they were attacked by their employees.


In a separate case a real estate investment company wants to expel tenants from four blocks in Ciutat Vella   (Old City). The Raval Housing Syndicate, Raval Rebel and the Union of Tenants occupied the office of the BMB Investment Company in Barcelona to  …Una societat d’inversió immobiliària vol expulsar les inquilines de quatre blocs a Ciutat Vella  El Sindicat Habitatge Raval, Raval Rebel i el Sindicat de Llogaters ocupen l’oficina de l’empresa BMB Investment a Barcelona per denunciar que, a través de…

According to some eyewitnesses, from about eleven o’clock in the morning, three Desokupa employees were planted at the door of the building, doing the tactic they call “access control”, that is, preventing anyone entering and pressuring anyone inside.

Later, as explained by the same witnesses, Daniel Esteve, founder of this company of express evictions, appeared. At the request of the occupants of the building, a Patrol of the Mossos appeared, but after a short time left.

Then there was a first attempt to access the apartment by the staff of Desokupa, which resulted in one of the okupants  requiring the presence of an ambulance of the SEM,

KrasnyiBCN‏ @KrasnyiBcn Jan 15KrasnyiBCN Retweeted Acció Llibertària de Sants#AlertaDesokupa Tres detingudes avui al Poble Sec després que l’empresa Desokupa hagi dut a terme un desallotjament il·legal amb la col·laboració dels Mossos d’Escuadra. S’ha convocat una concentració davant de la comissaria de les Corts a partir de les 19.30h.

In a short space of time more than a hundred neighbors gathered around the building, at the two ends of Fontrodona Street, following the call that several housing rights defense groups made through social networks witrh the tag #AlertaDesokupa.

The Barrio del Poble-sec union emphasized the strength of the neighborhood’s reaction and pointed out that “we will not accept this method of action based on coercion and threat, and as ofteh as they try it we will react again.”

Early in the afternoon, up to four vanloads of the Mobile Brigade (Brimo) riot police arrived at the scene, and there have been several police charges and moments of great tension.

At that time Desokupa agents were able to access the building and the group of occupants had to leave, with 3 arrests . Some of them have announced the intention to file a complaint against the company for evictions for assaults.

In the afternoon, the Catalan police officers made a cordom around the estate in which there were Desokupa employees; “They are waiting for the moment to remove them without making any noise,” explained a witness.

Police closed off streets around the eviction and  protected instead of arresting the illegal thug evicters ..El desalojo se ha producido en unos apartamentos de la calle Piquer esquina Fontrodona.

During the charges police officers arrested a person to whom three more arrests were added from the group occupying the evicted block . The detainees were transferred to the police station of the Mossos d’Esquadra in la Travessera de las Corts, where a support concentration was held at 19.30.

The property of number 11 of the Fonrodona street changed ownership in 2013. According to one of the neighbors living there until that date, in November of that year, all the tenants (who paid around 700 euros to the month of rent) received a letter announcing the rupture of the contract by the property and ordered them to abandon the apartments before the end of the year. Since then they have been subjected to a comprehensive reform in order to be publicized on the website of the Vivendex group as high-standing apartments.

Vivendex is a real estate group founded in 2007 with divisions in Reus and Barcelona, ​​specialized in high-end promotions, many located in the most expensive neighborhoods of the city, and also in the reform of buildings with legacy assets to transform them into luxury residences (the Moxó Palace, in the Gothic Quarter of Barcelona, ​​has just been sold).

Its chief executives (CEOs) are Manuel Roger and Francesc Quintana Ramos (listed in the Mercantile Registry as company administrator, together with Alejandro Galcerán Homet). Quintana opted for the presidency of the Association of Real Estate Agents (API) last November, but lost the elections.

info from   La_Directa  and  Twitter.. translation The Free


original en català

Càrregues dels Mossos en un desallotjament executat per Desokupa al Poble-sec de Barcelona

gener 15, 2019 La_Directa   
L’edifici, situat entre els carrers Piquer i Fontrodona, va ser reformat integralment després que a les antigues llogateres se’ls comuniqués la ruptura del contracte l’any 2013, i actualment els pisos estan sent publicitats per la immobiliària Vivendex com a apartament d’alt nivell. El bloc va ser okupat fa uns dies per un grup de joves (tot i que no s’havia fet pública l’acció), algun dels quals ha anunciat que denunciarà l’empresa Desokupa, ja que asseguren haver estat agredits pels seus empleats

 

Redacció Directa | @La_Directa

Un immoble situat al carrer de Font-rodona cantonada amb Piquer, al barri del Poble-sec de Barcelona ha estat desallotjat per personal de l’empresa Desokupa, especialitzada en desnonaments extrajudicials. El bloc intervingut és una finca reformada de bell nou després que el veïnat de tota la vida fos obligat a abandonar-la, segons expliquen fonts del Sindicat de Barri del Poble-sec, forma part d’una promoció de la immobiliària Vivendex, que s’havia okupat per part d’un grup de joves des de fa alguns dies.

Segons alguns testimonis presencials, des del voltant de les 11 del matí, pel cap tres empleats de Desokupa s’han plantat a la porta de la finca, fent la tàctica que anomenen “control d’accés”, és a dir, impedir que ningú hi entri i pressionar qui és a dins. Més endavant, tal com expliquen els mateixos testimonis, ha aparegut Daniel Esteve, fundador d’aquesta empresa de desallotjaments exprés.


Desokupacion en #poblesec calle Pique / Fontrodona promoción apartamentos pic.twitter.com/cE3I42QywZ

— Alex R. (@Alex_R_Fischer) 15 de enero de 2019


A petició de les okupants de l’edifici, s’hi ha personat una patrulla dels Mossos, que al cap de poca estona han marxat. En aquest moment, s’hauria produït un primer intent d’accedir al pis per part del personal de Desokupa, que ha motivat que un dels okupants (que ha denunciat haver estat agredit) requerís la presència d’una ambulància del SEM,

Empleats de Desokupa a la porta de la finca de Fontrodona, 11, aquest migdia.

En poca estona s’ha anat concentrant al voltant de l’immoble més d’un centenar de veïnes, als dos extrems del carrer Fontrodona, seguint la crida que diversos col·lectius de defensa del dret a l’habitatge han fet a través de les xarxes socials mitjançant l’etiqueta #AlertaDesokupa.

Des del Sindicat de Barri del Poble-sec es destaca la capacitat de reacció del veïnat i es puntualitza que “no acceptarem aquest mètode d’actuar basat en la coacció i l’amenaça, i tants cops com vinguin tornarem a reaccionar”. A primera hora de la tarda, fins a quatre furgonetes de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos s’han personat al lloc dels fets, i s’han produït diverses càrregues i moments de molta tensió.

En aquell moment els agents de Desokupa han accedit a l’edifici i el grup d’okupants n’ha marxat. Algunes d’elles han anunciat la intenció de presentar una denúncia contra l’empresa de desallotjaments per agressions.

A Poble Sec aquesta tarda estem veient com la màfia paramilitar de @desokupa està fent fora gent de les seves cases en col·laboració amb els @mossos.Una nova agressió a les classes populars de la mà de @MiquelBuch i @QuimTorraiPla.
Vergonya! pic.twitter.com/QlK5ZfeDtQ— CUP Capgirem Barcelona ♀ (@CUPBarcelona) 15 de enero de 2019

A mitja tarda, els agents de la policia catalana havien fet un cordó al voltant de la finca dins la qual hi havia els empleats de Desokupa; “estan esperant el moment de treure’ls sense fer soroll”, explica un testimoni presencial. Durant les càrregues, tres persones han estat detingudes i traslladades a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Travessera de les Corts, on s’hi ha convocat una concentració de suport a 2/4 de 8 de la tarda.

Segons que explica una de les veïnes que hi vivia fins l’any 2013, el novembre d’aquell any, tots els llogaters (que pagaven al voltant de 700 euros al mes de renda) van rebre una carta que anunciava la ruptura del contracte per part de la propietat i els comminava a abandonar els pisos abans de final d’any

L’immoble del número 11 del carrer Fonrodona va canviar de propietat l’any 2013. Segons que explica una de les veïnes que hi vivia fins aquesta data, el novembre d’aquell any, tots els llogaters (que pagaven al voltant de 700 euros al mes de renda) van rebre una carta que anunciava la ruptura del contracte per part de la propietat i els comminava a abandonar els pisos abans de final d’any. Des de llavors han estat sotmesos a una reforma integral per tal de ser publicitats a la web del grup Vivendex com a apartaments d’alt standing.

  Promotion for the redecorated now -luxury apartments-.Així es promocionen els pisos al web de Vivendex.

Vivendex és un grup immobiliari fundat l’any 2007 amb divisions a Reus i Barcelona, especialitzat en promocions de gamma alta, moltes situades als barris més cars de la ciutat, i també en la reforma d’edificis amb llegat patrimonial per transformar-los en residències de luxe (recentment han posat a la venda el Palau Moxó, al Barri Gòtic de Barcelona).

Els seus principals executius (CEO) són Manuel Roger i Francesc Quintana Ramos (que figura al Registre Mercantil com a administrador de l’empresa, juntament amb Alejandro Galcerán Homet). Quintana va optar el novembre passat a la presidència del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API), però va perdre les eleccions davant del candidat afí a la junta anterior.

La_Directa   

Author: thefreeonline

The Free is a book and a blog. Download free E/book ...”the most detailed fictional treatment of the movement from a world recognizably like our own to an anarchist society that I have read...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: